Roestvast staal soorten

Roestvaste staalsoorten zijn onderverdeeld in soorten afhankelijk van hun microstructuur bij kamertemperatuur, wat een ruwe indicatie geeft van hun samenstelling en eigenschappen. Ze kunnen worden onderverdeeld in vier hoofdtypen: ferritisch, martensitische en precipitatieharden, duplex en austenitisch.

Ferritisch roestvast staal

– Laag koolstof en nikkelgehalte

– Corrosieweerstand

– Lasbaarheid en taaiheid

– Magnetisch

Good weldability and toughness

De standaard ferritische kwaliteiten zijn gelegeerd met chroom (11,2-19%, maar zonder een heel klein, toevoeging van nikkel. Omdat nikkel een van de duurste legeringselementen is, en ervaart hoge prijsvolatiliteit. Het lage nikkelgehalte van de ferritische kwaliteiten maakt ze meer prijsstabiel in vergelijking met kwaliteiten met een hoog nikkelgehalte.

Molybdeen wordt aan sommige kwaliteiten toegevoegd om de corrosieweerstand te verbeteren, terwijl het legeren met niobium en/of titanium de lasbaarheid verbeterd. De ferritische kwaliteiten zijn magnetisch vanwege hun ferritische microstructuur.

Er zijn ook ferritische kwaliteiten met verhoogde weerstand tegen hoge temperaturen (800-1,150C). Deze kwaliteiten zijn meestal gelegeerd met meer koolstof dan standaard ferritische kwaliteiten om de kruipsterkte te verhogen, en met silicium en aluminium om de weerstand tegen oxidatie te verbeteren.

Martensitisch en precipitatiehardend roestvast staal

– Sterkte

– SLijtvastheid

– Beperkte corrosieweerstand

– Magnetisch

Voor betere sterkte en hardbaarheid hebben ze een hoger koolstofgehalte in vergelijking met andere soorten, er wordt soms stikstof toegevoegd om de sterkte te verbeteren. Deze kwaliteiten bevatten geen, of kleine hoeveelheden nikkel en molybdeen wordt zelden toegevoegd.

De precipitatiehardende kwalieiten worden gehard door een speciaal mechanisme dat de vorming van precipitaten binnen de microstructuur inhoud.

Zowel martensitische als precipitatiehardende roestvaste staalsoorten zijn magnetisch.

Duplex roestvast staal

– Sterkte en taaiheid

– Zeer goede corrosieweerstand

– Goede lasbaarheid

– Lichtgewicht

– Magnetisch

Duplexkwaliteiten hebben een ferritisch- austenitische microstructuur die veel van de heilzame eigenschappen van ferritische en austenitische roestvast staal combineert. De duplex microstructuur draagt ook bij aan de hoge sterkte en hoge weerstand tegen corrosie.

Duplex roestvrij staal wordt gekenmerkt door een hoog chroomgehalte (20,1-25,4%)en een laag nikkelgehalte (1.4–7%)in vergelijking met austenitische soorten.

Molybdeen (0,3-4%) en stikstof worden toegevoegd om de corrosieweerstand te verbeteren, terwijl stikstof ook de sterkte verhoogt.

Austenitisch roestvrij staal

– Uitstekende corrosieweerstand

– Lasbaarheid en vormbaarheid

– Kruipweerstand

– Niet-magnetische

De austenitische kwaliteiten hebben een goede tot uitstekende corrosieweerstand, evenals een goede vormbaarheid en lasbaarheid.