Roestvast staal wordt al erg lang gebruikt. Verschillende industrieen gebruiken het staal voor de constructie van wolkenkrabbers, herdenkingsstenen en zelfs keukenspullen sinds de 1990’s.
Je bent waarschijnlijk omgeven door objecten van roestvast staal, bijvoorbeeld pannen, rails, de veertjes in een pen of horloges. Als je werkt met containers, uitlaatsystemen, kabeltrays en afvoeren, gebruik je roestvast staal iedere dag. Maar denk je er wel eens over na hoe uniek roestvast staal eigenlijk is? Hier zijn wat onbekende feitjes over roestvast staal. Je zult misschien verrast zijn over de diversiteit van roestvast staal.
Sommige soorten roestvast staal zijn magnetisch
De meeste soorten roestvast staal zijn niet-magnetisch. De magnetische eigenschappen van roestvast staal worden bepaald door de microstructuur. Roestvast staal kan worden verdeeld in vijf groepen:
- Austenitisch
- Martensitisch
- Ferritisch
- Duplex
- Verhard
Elk type heeft een verschillende combinatie aan metalen in zijn legering. Austenitisch roestvast staal bijvoorbeeld, heeft een combinatie van 18 procent chroom en 10 procent nikkel. Deze combinatie zorgt ervoor dat deze vorm van roestvrij straal niet magnetisch is.
Martensitisch roestvast staal bevat 12 tot 15 procent chroom en 0.2 tot 1 procent molybdeen. Deze soort roestvast staal bevat geen nikkel, en een klein percentage (0.1-1 procent) koolstof. Deze combinatie is ferromagnetisch. De magnetische eigenschappen hangen af van de sterkte van het toegepaste magnetisch veld. Martensitisch roestvast staal wordt permanent magnetisch als het gedurende het hardingsproces gemagnetiseerd wordt.
Ferritisch roestvast staal is ook ferromagnetisch, doordat deze soort geen nikkel bevat en 10.5 tot 27 procent chroom. Ferritisch roestvast staal heeft echter een minder sterke magnetische eigenschap dan martensitisch roestvast staal.
Roestvast staal kan roesten
Roestvast staal komt uit een grote groep materialen die corrosie en oxidatie tegenhouden. Hierdoor heeft het roestwerende eigenschappen. Wanneer het staal blootgesteld wordt aan het zuurstof in de atmosfeer, vormt het een beschermende film over het metaal. Dit zorgt ervoor dat roestvast staal in feite zichzelf repareert. Het is echter niet onmogelijk voor roestvast staal om te roesten. De beschermende film wordt namelijk afgebroken gedurende de jaren, waardoor roest en corrosie mogelijk is. Hierom is het belangrijk roestvast staal regelmatig schoon te maken en ervoor te zorgen dat het staal nooit zonder zuurstof komt te zitten.
Je kunt roestvast staal recyclen
Staal is een van de meest gerecyclede materialen op onze planeet. Volgens het American Iron and Steel Institute is ruim 88 procent van het staal op de wereld afkomstig van recycling. Ook komt twee van de drie ton nieuw staal uit oud staal. De staalindustrie doet ook aan recycling, en gebruikt de bijproducten die ontstaan bij het maken van staal, voor de productie van andere metalen, bijvoorbeeld zink.